ALAN ADI (DOMAIN) ADI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? (2019)
Domain seçiminin SEO noktasındaki etkileri uzun yıllardır ülkemizde tartışılmaktadır. Bir grup üretilen organik içerik ve önemi üzerinde ısrarla dururken diğer bir grup ise en büyük SEO etkenlerinden birinin generic (genelleyici) alan adı olduğunu iddia etmektedir. Aslında bakarsanız her iki fikrin de haklı ve uygulanabilir tarafları bulunmaktadır. Biz ise bu tartışmaları “versiyon 1.0” tartışma grubu olarak görmekteyiz. Bu yazıda biz size bu tartışma sürecinin 2.0 versiyonu üzerine bilgi aktarma amacı taşıyoruz.
Öncelikle 1.0 tartışmalarının sonucunu sizlere iletelim. Efendim, Eğer alan adınız genelleyici anahtar kelimelerden oluşuyorsa bu sizin siteniz için tabi ki iyidir. Fakat artan uzantı sayısıyla beraber genelleyici alan adlarının farklı uzantılar üzerinden genişlemesi size dezavantaj yaratacaktır. Yani iş eskisi gibi kolay değildir. Tabi eğer siz derseniz ki ben şirketim için yeni tüm uzantıları alacağım o başka. Fakat bu tercih de iki noktada dezavantaj sağlayacaktır. Artan mali külfet ve yeni bir domain yenileme / yönetme stratejisi kurgu tasarım + yönetimi ( 500 civarı uzantı olduğunu düşünürsek %10’unu bile alayım deseniz uzun iş).
Öte yandan eğer siz alan adınız genelleyici değilken tek başına içerik yüklerseniz bu da sizi başarılı kılabilir fakat her daim generic isim almış ama içerik üretmeyen yapıları arama motoru sonuçlarında yakınlarınızda görmek sinirinizi bozmamalı ( Zira dünya adaletli bir yer değil malumunuz). Tabi burada ekonomistler gibi diğer tüm etkenler sabitmiş gibi örnek verdiğimizi unutmayınız. SEO için etkili yüzlerce farklı parametre bulunduğunu unutmayınız.
Tartışma 1.0 içerisinde ortak kanaat içerisinde bulunan başlıklar da vardır. Mesela alan adınız 2 kelimeden fazla olmamalı ve en fazla 15 karakter olmalıdır. Anahtar kelimenizin alan adınızın içerisinde yer alması önemlidir ama tek başına yeterli değildir. Alacağınız backlinkler de alan adınızdaki anahtar kelimelerinizle ve site içeriğindeki organik içerik ile semantik düzeyde uyumlu olmalıdır. Diğer bir nokta ise alan adınızda asla ve asla tire (-) işareti olmamalıdır. Tire işareti spam olarak algılanabilmektedir. Fakat buna rağmen yurtdışı SEO ajanslarından generic ada ulaşabilmek adına asıl alan adlarını tire koyarak seçen şirketlere rastlamaktayız. Bu siteler en önde çıkmak için hem generic alan adı hem de ileri düzeyde yoğun ve özgün içerik üretmektedirler. Sanırız konunun en güzel özeti de bu hareket bütününü iyi yorumlamaktan geçmektedir.
Artık mümkün olsa da Türkçe karakter kullanmanızı hala önermemekteyiz. Eğer kullanacağınız alan adı daha önce başka bir firma tarafından kullanıldıysa iyi analiz edilmelidir. Eski kullanımı esnasında domain neye, nasıl ve hangi yoğunlukta hizmet etmiştir. Teknik ya da sosyal anlamda ünü (reputasyonu) nasıldır? . Mesela arama motorları tarafından alınmış cezaları var mıdır? Eskiden kullandığı backlinkler yanında hacklinkler olmuş mudur? (Hacklink nedir? http://www.tuncbilekreklam.com/haber-backlInk-versus-hacklInk-nelere-dIkkat-etmelIyIz--67.html) . Eğer böyle bir durum var ise asla ve asla bu alan adını kullanmamalısınız.
2019’DA ALAN ADI SEÇİMİ ( TARTIŞMA 2.0)
Seçeceğiniz alan adı generic değil markalaşabilir olmalıdır. Evet, doğru duydunuz. Yıllardır süregelen tartışmalarda generic isim al önerilerine zıt bir şey söylüyoruz. Yaratıcı alan adları her zaman genelleyici alan adlarından daha avantajlıdır. Çünkü bir alan adı öncelikle markanızın temel taşı olmalıdır. Sizi sadece telaffuzuyla ya da terimleri kaynaştırmasıyla rekabette10 adım öne geçirmelidir. Bir sektörde onlarca benzer genelleyici alan adı olduğu zaman izleyiciler adınızı ezberleyemez zira hepsi birbirine bir şekilde benzemektedir. Ürününüzün ya da hizmetinizin sıfatı ya da fiilleri üzerinde de düşünüp taşınmalısınız. En sonunda da muhtemelen yeni bir kelime icat etmelisiniz ( bazen bu olamayadabilir ama başarılı olunamazsa da korkmayın; neden olmasın?). Bunu Google ve Yahoo başardı. Siz de başarabilirsiniz. Hatta bu konuda isim üretici siteleri kullanabilirsiniz.
Bizim önerimiz en fazla 6 karakter kullanmanızdır. Araştırmalar en başarılı markaların 6 karakterli alan adları taşıdığını göstermektedir (www.gaebler.com). Olup olabilecek en yüksek rakam ise 17 olabilir. Daha uzun bir isme sahip olup da dünyada ilk 100’e giren bir şirket uzun yıllardır yoktur. Siz 6 ila 14 rakamları arasında kalınız. Eğer bir şekilde olmuyor ise en sonunda kısa ve eski alan adlarını ücreti karşılığı almak bile düşünülebilir (Tabi en son aşamada).
Uzunluk – kısalık kadar işlev tartışması da yapmalısınız. Sitenizin adı ne kadar kolay yazılıyor ya da telaffuz ediliyor mutlaka hesaplayınız. Hatta bulduğunuz alan adının dünyadaki araştırmasını anlam temelinde yapınızı ki başka bir dilde herhangi sin kaflı bir kelimeye ya da harici siyasi sert anlamlara denk gelmesin. Mesela CNN, Twitter, Instagram ve Tabii ki Google. Alan adınızı okuma yazma bilen en temel kullanıcı bile yazabilsin ve telaffuz edebilsin. Bunun için çevrenizdeki insanlara bulduğunuz alan adının okunuşunu ve yazılışını test ettirin. Eğer problem varsa korkmayın ve vazgeçin. Daha iyisini mutlaka bulacaksınız; merak etmeyin.
Özellikle yapmamanız gereken bir diğer nokta ise tire ‘de olduğu gibi alan adınıza rakama koymamak olmalıdır. Yani biz Face-book gibi bir alan adı asla istemiyoruz. Ayrıca burada dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise uzun vadede alan adınızla isminizin anılmasının ne kadar işinize geleceği de olmalıdır. Çünkü alan adınız zamanla işinizi öne çıkartan markaya dönüşecektir. Ayrıca alan adınızı uzun vadede değiştirmek size maddi ya da manevi bazı külfetleri de getirebilir. Bir diğer nokta ise olası hizmet ve ürün genişlemelerine istinaden alan adınızı uygunlaştırmanızdır. Biraz geniş anlamlı yapılar orta ve uzun vadede size daha çok yarayacaktır.
Tartışma 2.0 içerisindeki bir başka noktada aldığınız alan adının uluslararası ticari isim tescillerine uygunluk oranıdır. Ülke içi ve dışı bir araştırma bu konuda gelecekte çıkabilecek farklı onlarca problemi şimdiden engelleyebilir. Yani alan adı boş olabilir ama o alan adını ilgilendiren hizmet ya da ürünler belirli bir coğrafyada başkasının adına tescil edilmiş olabilir. Ya da belirli ilgi grupları sizin seçtiğiniz alan adını başkaca amaçları için eşleştiriyor olabilir (bu hem avantaj hem de dezavantaj olabilir). En azından 25 popüler sosyal medya network’ü (Pinterest, Tumblr, Twitter vb.) içerisinde araştırma yapmak başta yorucu gelse de sizi risklerden uzak tutacaktır.
Doğru alan adı kadar doğru alan adı uzantısı da önemlidir. Artık alan adı uzantıları tatbilir düzeyinde farklı hizmet, ilgi alanı, örgütlenme tipini destekleyebilmektedir. Bize sorarsanız öncelik hala. com uzantısındadır ama orada zorlanıyorsak başka alan adı uzantısına da geçiş yapılabilir. Mesela .space, .club, .pizza. Eğer blog ya da podcast yaratacaksanız isim ve soyadınız bu seçim için biçilmiş kaftandır. Hatta isim ve soyadınız alınırsa isim ve soyadınızın ortasına takma adınızı koyabilirsiniz (tabi çok uzatmadan).
Hem alan adı bulma hem de uzantısını seçme problemi yaşıyorsanız işte bizden size bazı öneriler. Bu siteler size yardımcı olma konusunda oldukça başarılılar. Hatta bu işi profesyonel olarak tasarlayarak sizin için alan adı yaratan şirketler de bulunmaktadır. Ya da reklam şirketinizden öneri isteyebilirsiniz.
Umarız bu önemli konuda aklınıza takılan sorulara cevap yaratabilmişizdir. Eğer hala kafanıza takılan sorular olur ise lütfen bize yazmaktan ya da telefon yolu ile bilgi almak noktasında çekinmeyiniz.
Hazırlayan:
Dr. Barış Tunçbilek
Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi
Uyarı: www.tuncbilekreklam.com içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd. Şti. adına korunmaktadır.
Çalışmalarımıza destek olmak için; makalemizin web linkini doğrudan vererek, sosyal ağ hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.