CANONICAL URL NEDİR? SEO İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Seri İlanlar Burada

  02 Nisan 2019     361

CANONICAL URL NEDİR? SEO İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

 

Canonical (otoriter – yetkili) URL günümüz modern seo çalışmaları için büyük önem taşımaktadır. Özellikle çok fazla ürünü bulunan birçok müşterimizin sitelerini devraldığımızda karşılaştığımız birinci problem genellikle bu siteleri kuran sektör profesyonellerinin doğru kodlamaları en baştan kurmamaları sonucunda yaşanan hasarlı seo geçmişi olmaktadır. Canonical URL birden fazla sayıda URL’nin bir içeriğe ulaşıyor olması problemidir. Tabi bu durumda arama motorlarının dijital örümcekleri bu tip yapıları taklit – tekrarlanmış içerik (duplicate content) olarak kaydetmekte ve farklı düzeylerde cezaları devreye sokmaktadır.

 

Örnek olarak bir HTML link noktası : <head> içerisindeki rel="canonical" kısmı canonical kısımdır. Google sizin gösterdiğiniz bu alana gelerek veri toplama işlemi gerçekleştirir. Tabi farklı URL’lerin farklı çeşitleri olabilmektedir. Google bu değerlendirme altyapısını 2012’nin nisan ayında, RCF 6596 kodu ile oluşturmuştur.

 

Eğer sitenizde hem www ile başlayan ama aynı zamanda da www ile başlamayan alan adresleriniz varsa, http:// ve https:// içerikli URL’leriniz aynı içerik üzerinden görülüyorsa, mobil uygulamanızda görünen ara yüzünüzde birbirine benzemeyen URL’ler ya da subdomainlerin bulunduğu görülebiliyorsa, farklı içeriklerinizi farklı etiketlerle ya da farklı kategorilere yerleştirmiş olmanıza rağmen arama motorları aynı URL’yi görüyorsa bu çalışma sizin için şarttır.

 

Mesela açıklayıcı bir örnek verelim.

www.fancytshirts.com

https://m.fancytshirts.com

https://amp.fancytshirts.com

https://fancytshirts.com?ref=twitter

 

Bu linklerin hepsi aynı sitenin içerisine gidiyor fakat Google bu sayfalardan hangisi ana bilgi merkezi ya da kök bilgi alanı anlayamaz. Dolayısıyla da kendisi sizin adınıza canonical bir URL algoritması belirler. Yani eğer sizin sitenizde ulaşılabilir farklı URL’leriniz varsa (ki çoğu işleyen sitede var; kaçış yok) ya da birbirine benzer içerikli farklı sayfalarınız varsa (ki bundan da kaçış yok); yapmanız gereken sitenize gelecek arama motorunun örümceğine hangi URL’nin otoriter olduğunu belirtmektir. Bunu yapmadığınızda sayfalar birbirine karıştığından kopya içerik barındırmak ile suçlanabilirsiniz. Fakat otoriter URL yarattığınızda arama motoru botlarının hangi içerik yapısının ilk (orijinal) içerik olduğunu algılayabilir ve doğru içeriği doğru anlamıyla endeksler.

 

Bunu yapabilmek için ise meta taglerinizin arasına rel canonical etiketler kullanmalısınız. Rel canonical etiketi gören arama motoru botları da indexlememeniz gereken URL bu URL olmalı diye karar alabilmektedir. Mesela  <link href=”http://www.tuncbilekreklam.com” rel=”canonical” /> şeklinde geliştirme yaparsak işimiz çözülecektir. Wordpress kullanıyorsanız www.yoast.com ya da https://wordpress.org/plugins/all-in-one-seo-pack/ kullanarak işinizi hızla halledebilirsiniz.

 

Bu işlemlerin sonucunda sitenize gelen ziyaretçilerin hangi sonucu göreceğini tam olarak yönetebilirsiniz.

 

Verdiğimiz örnekte olduğu gibi mavi t-shirt almak içi ürün sayfasını doğru düzenlemiş bir site şu şekilde doğru olarak görünür:

https://www.fancytshirts.com/tshirts/blue/bluetshirt.html

 

halbuki eğer bu çalışmayı yapmamış olsalardı:

 

https://fancytshirts.com/tshirts/sportswear?gclid=ABCD olarak görünecekti.

 

Bu geliştirmenin bir diğer avantajı da yaptığınız çalışmaların metrik denetlemelerini daha detaylı ve tam anlamıyla ürün ve hizmetleri ayrı ayrı görerek yapabilmenizdir. Diğer bir avantaj ise eğer bir içeriğinizi kendi sitenizde otoriter olarak işaretler ve bu içeriği başkaca sitelerinizde paylaşırsanız siteleriniz birbirleri ile trafik ya da sıralama çatışmasına girmeyecektir.

 

Bir başka yönlendirme metodu ise 301 redirect (yeniden yönlendirmedir). Dieğr bir metot ise GSC (Google Search Console) içerisinde hangi parametrelerin pasif parametreler olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtmenizdir. Yani pasif parametre oalrak gör dediğiniz yapılar yoklarmışçasına değerlendirilir.  Tabi yer belirteçleri (location hashes) ki bunlar “fragment identifiers” olarak da bilinir; # ile biten URL yapılarıdır. Bu şekilde kurulum gerçekleştirirseniz bütün arama motorları URL’nizi tek bir URL olarak kabul eder.

 

Hoşçakalın.

 

Hazırlayan:

Dr. Barış Tunçbilek

Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi

Uyarı: Blogumuz içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd. Şti. adına korunmaktadır. İzin almadan ve kaynak belirtilmeden kullanılamaz.