HOSTİNG NEDİR? HOSTİNG SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Hosting Nedir?
Hosting kelimesinin Türkçe karşılığı barındırmadır. Sahip olduğunuz internet sitesinin teknolojik yuvası olarak görebileceğimiz bu bilgisayar özel bir alanda bulundurularak sizin için hizmet üretir. Hosting bilgisayarları genellikle bu işi için teknik altyapısı özellikle düzenlenmiş bir alan içerisinde bulundurulur. Tabi ki sizler de evinizde ya da ofisinizde bir bilgisayar alarak kurulum gerçekleştirebilirsiniz fakat biz bu tip bir tercihi özel şartlar – ihtiyaçlar haricinde sizlere önermiyoruz.
Peki neden önermiyoruz? Öncelikle bu tip bilgisayarların yapıtaşlarını özenle seçmek gerekir ki bu bir uzmanlık alanıdır. Sadece en pahalı ürünü alarak en iyi sistemi kuramazsınız. İnternet bağlantınızın sadece indirme değil yükleme kapasitesinin de yüksek olması, zaman içerisinde hızla ölçeklenebilir olması (mesela artırılabilmesi) ve size internet ulaştıran internet altyapısının pürüzsüz şekilde bilgisayarınızı yerleştireceğiniz alana ulaşması gerekmektedir. Hak verirsiniz ki ülkemiz altyapısı bu konuda oldukça problemlidir. İnternet kablonuz su tesisatı tamiri amacıyla açılan bir çukur yüzünden kopabilir ve uzun süre iletişim sağlayamayabilirsiniz.
Diğer bir nokta ise depolamadır. Ama sadece depolama değil; geniş ve bir o kadar hızlı bir depolama. Sadece hızlı ve geniş alanda depolama da yetmeyecektir, yedeklemenizin de olması gerekir. Yani alacağınız bilgisayar kasası bile çok fazla sayıda hard disk ya da SSD depolama sistemine destek verebilmelidir. Hatta işi biraz daha profesyonelleştirelim derseniz yedek bir bilgisayar ve yedek bir enerji yedeklemesi de gerekecektir.
Yani siz ben hosting sistemimi kendim kurayım dediğiniz anda onlarca faktörü birbirine uyumlamalısınız. Bu yüzden biz size profesyonel hosting kiralama hizmet isağlayan firmalarla çalışmanızı önermekteyiz. Biz kendi ofisimizde kendi sunucumuza sahip olmamıza rağmen bu sitemi kendi iç haberleşmemiz ve kullandığımız ajans programlarının lisanslarını ve bilgilerini yönetmek için kullanmaktayız. Tasarladığımız internet sitelerini ise ofis içerisinde bir yedek olarak bulundurmakta ama hosting işlemlerimiz için dış hizmet almaktayız (www.tuncbilekreklam.com ve www.tuncbilekreklam.com.tr).
Peki, nelere dikkat ediyoruz ve sizler de nelere dikkat etmelisiniz. Öncelikle her hosting sunucu hizmeti günümüzde büyük bir rekabet altında çalıştığı için hizmetleri de fiyatları da birbirine çok benzemektedir. Temel anlamda bakılması gereken noktalardan ilki sunucunuzun işletim tipi olmalıdır. İhtiyaca göre Windows, Linux ya da Unix gibi sitemler tercih edilebilir. Tercih ettiğiniz sisteme göre yazılım satın alım ya da kiralama bedelinin olacağını unutmayınız. Ardından hangi veri tabanını kullanacaksınız? MySQL, MSSQL, Access gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.
Daha sonra hosting depolama alanınızı seçmelisiniz. Hosting alanları ihtiyaca göre hızla değiştirilebilmektedir. Dolayısıyla başlangıçta küçükten başlayıp site kendini bulana kadar az bir yatırım ile süreci takip edebilirsiniz. İnternet bant genişliği ise çok önemlidir. Hostinginizin kullanıcı taleplerine eşzamanlı cevap verebilme kapasitesi mutlaka hesap etmeniz gereken bir faktördür. Ardından Admin (yönetici) panelinizin tipini seçmelisiniz. Plesk Desk, Cpanel, Entrenix gibi farklı seçenekler bulunmaktadır.
Son dönemde Google’ın önem verdiği SSL güvenlik sertifikasını da mutlaka sizlere önermekteyiz. Ücretsiz hizmetler olduğu gibi daha detaylı sistemler de bulunmaktadır. Bizim çok sevdiğimiz Comodo, Verisign gibi hizmetler bulunmaktadır. Fark ettiyseniz masraflar da bu kadar bileşen bir araya geldiğinde tatlı tatlı artmaktadır ama elde edilen hizmet ile almak istediğiniz sonuç arasında katlanabilecek bir fayda maliyet oranı olduğunu da unutmamalısınız.
Hostingler bir bilgisayın içerisinde durmak zorunda olduğundan her bilgisayarın maliyetini kurtarması ve de kullanıcıların ihtiyaçlarına göre fiyatlandırma tercihinde bulunabilmesi için hosting firmaları farklı çözümler üretmektedir. Mesela Shared hosting (Paylaşımlı sunucular) içerisinde bir sunucu olmakta; bu sunucunun bant genişliği ve fiziksel kapasitesine göre onlarca hosting yerleştirilebilir (Tabi bunu avantajları da – dezavantajları da olacaktır). Diğer bir metod ise Co-Location’dır. Yani, Sunucu bulundurma. Sunucunuzu alırsınız ve hosting merkezine götürürsünüz. Oranın altyapısını kullanırsınız fakat sunucunun içeriğindeki programlar ve içerik yönetimi size aittir. Hosting firması müdahalede bulunamaz.
Bunun bir diğer sürümü de size özel bir sunucunun hosting firmasınca sadece sizin kullanmanız amacı ile (paylaşılmadan) sizin adınıza kurulmasıdır. Bu seçenekte hız, güvenlik ve bakım avantajları büyüyen ya da hâlihazırda çok güçlü internet portalınız varsa büyük avantaj sağlayacaktır. Bu seçenek ile maliyetleri son döviz kurları da göz önünde bulundurulduğunda çok arttığından kiralama metodu ile kullanmak ( ya da bu yöntem ile zamanla satın almak) oldukça mantıklı olacaktır.
2019 yılının ve önümüzdeki yılların geleceği ise büyük ihtimalle cloud (bulut) hosting yapıları içinde saklıdır. Bulut sunucular neredeyse sonsuz sayıdaki sunucunun birbirine bağlanmasına olanak sağlayan bir altyapıya müsaittir. Farklı alanlarda bulunabililen sunucular birbirleriyle problemsiz şekilde haberleşebildiğinden veri güvenliği doğal afetlere ya dateknik aksaklıklara karşı daha dayanıklıdır. Mobil veri kullanımının artması ve dev sosyal medya araçlarını kullanıyor olmamız dolayısıyla bulut hosting sistemleri önemlerini her geçen gün daha da artırmaktadır.
Bir diğer seçenek ise Reseller (bayi) hosting sitemleridir. Aslında bu yapı ile üstte bulunan hizmetlerden birini ya da bir kaçını aynı anda alabilirsiniz ve kendiniz de pazarlayabilirsiniz. Reseller hesapların kendi yönetim panelleri olduğundan hemen hemen her sunucu özelliğine uzaktan müdahale edebilme fırsatınız da olmaktadır. Küçük yazılım şirketleri, oyun sunucusu pazarlayan birimler, bazı özel uygulamalar için optimize edilmiş alanlara ihtiyaç duyanlar bu tip hizmetleri tercih edebilmektedir.
HOSTİNG FİRMAMIZI NASIL SEÇMELİYİZ?
Öncelikle internet sitenizin ne amaçla kurulacağını kafanızda siz belirlemelisiniz. Bir blog mu? Satış portalı mı? Ya da tek sayfa kartvizit tadında bir sitemi kurmak istiyorsunuz? Eğer bilmiyorsanız karar vermelisiniz çünkü hosting ihtiyaçlarınız seçeceğiniz ana fikre göre oldukça farklı nitelikler isteyecektir. Mesela çevrimiçi satış sitesi kuracaksanız o barındırma alanı içerisine kuracağınız programlar da değişebilir ve bu lisanslar ücretli de olabilir. Hatta VPS dediğimiz çok hızlı altyapıları da kullanmanız gerekebilir.
Ya da tek sayfalık bir site kuracaksanız sizin için önemli olan iş debinize uygun bir mail hizmeti almak olabilir. Yani yazılıma değil ama e-mail hizmetine para ödemek daha mantıklı olacaktır. Aynı şekilde bir konuda deneme yapmak istiyorsunuz ve iş tutarsa ya da tepki alırsa devam etmek istiyorsunuz diyelim. Bu durumda da aylık ya da yıllık barındırma paketleri arasında tercihte bulunmak mantıklı olacaktır. Tabi yıllık paketlerin her zaman tercih edildiğini ve daha makul fiyatlara işinizi çözdüğünü unutmayınız.
Diğer bir konu ise domain (alan adı) konusudur. Bazı barındırma servisleri domain satışı da yapmaktadır. Burada düşünmeniz gereken şey ikisini de aynı yerden almak olabilir. Tabi olmayabilir de. Çünkü çoğu firma asıl işinde iyi diğer işlerde eh işte olabilmektedir. Bir gün hosting değiştirmek istediğinizde hosting firmanız domain transferlerinizde çözüm yaratabilir mi mutlaka araştırmalısınız.
Diğer bir konu ise uptime garanti oranıdır. Bu hem hız hem güvenlik altyapısı hem de sunucu performansı ile alakalıdır. Bunu anlamak için internette kullanıcı yorumlarını araştırmanızı öneririz. Tecrübemize göre kurumsal ilişki kuramayan firmaların doğru hizmet verebilme oranı da düşmektedir. Yani insan ilişkileri kurabilen ve kullanıcı ara yüzleri modern olmayan hosting sistemlerinden uzak durunuz. Bir diğer nokta ise çalışan uzman sayısı olabilir. Küçük firmalar tek bir kişinin üzerine büyük sorumluluk yüklemektedir. Hâlbuki o kişi bir şekilde iş göremez hale gelse sistem sürekliliği açısından büyük bir problem yaşanabilir. Bu riske rağmen ülkemizde böyle bir durum ne kadar inkâr edilse de vardır ve dikkat etmelisiniz.
Bu noktayı açacak olur isek yardım bileti alabiliyor musunuz, direk telefon destekleri var mı? , canlı sohbet ile derdinizi uygulamalı şekilde anlatma şansınız var mı? Firmanın kendi kullanıcı forumları bulunmakta mı? Tecrübelerini ve kullanma talimatlarını yönettikleri bir bilgi bankaları bulunmakta mı? Bakmalısınız.
Yerli hiçbir firma gönül koymasın diye yabancı bazı hosting firma önerilerimizi makalemizin sonunda sizlerle paylaşmak istedik. Keyifli karşılaştırmalar dileriz.
- https://www.a2hosting.com/
- https://www.bluehost.com/
- https://www.greengeeks.com/
- https://www.hostgator.com/
- https://www.hostpapa.com/
- https://www.inmotionhosting.com/
- https://wpengine.com/
- https://www.ionos.com/
Hazırlayan:
Dr. Barış Tunçbilek
Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi
Uyarı: Blogumuz içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd Şti. adına korunmaktadır. İzin almadan ve kaynak belirtilmeden kullanılamaz.