ON PAGE SEO NEDİR? (2019)
Seo çalışmaları belli başlı iki aşamaya sahiptir. Bunlarda ilki Onpage yani site içi seo denetlemelerini ve Off page seo yani site dışı denetlemeleri ve uygulamaları kapsar. Bugünkü yazımızda on page seo ve yarınki yazımızda da off page seo çalışmalarını ele alacağız. Bu konu ile ilgili daha önce hazırladığımız yazılara ama özellikle bu iki yazıya göz atmanızı da öneririz:
http://www.tuncbilekreklam.com/haber-2019-seo-terImlerI-rehberI-64.html
http://www.tuncbilekreklam.com/haber-seo-nedIr-2019-ve-OtesI-59.html
On page seo her site dili, kurulum mantığı ve işletim tipine göre farklılıklar içerebilen optimizasyon sürecidir. Seo uzmanı en uygun şekle sokma (optimizasyon) referansı olarak en çok önem verdiği arama motoru (mesela Google) ya da arama motorlarını (Yandex, Yahoo, Bing) inceleyerek onların istedikleri uyumlama güncellemelerini sitesine uygular. On page seo son yıllarda sadece bir kez çalışılıp bırakılan bir işlem gibi görülmekten çıkarak sürekli üzerine çalışılması gereken bir yapıya dönmüştür. Her güncellemede arama motorlarının robotları sitenize gelerek sitenizdeki verileri alırken güncellemelerinin durumuna göre sizin siteniz algılayabilir ya da algılayamaz. Eğer siteniz güncel metotlara uyumlu değilse algılayamaz yani sitenizden veri çekerek işleyemez. Bunun sonucunda da farklı birçok parametrede site seo puanınız düşmeye başlar.
Bunun sebebi açıktır. Arama motorları kendi kıstaslarına uymayan sitelerin kullanıcı deneyimi yaratmakta problem yaşamaya başladığını düşünürler. Günümüzde kullanıcı deneyimini olabilecek en önemli seo kıstası olarak görebiliriz. Buna ek olarak on page seo uyumlamaları bir site sahibinin ya da seo uzmanının aslında en az maliyetle gerçekleştirebileceği seo tipidir. Aslında sitemizi bir bina gibi düşünürsek, binamızın temeli on page seo ’dur. Yani sağlam olması şarttır, iyi planlanmış (garajı – su basmanı, havalandırması, enerji altyapısı ve makine dairesi) olmalıdır.
Eğer modern bir yazılım dili (http://www.tuncbilekreklam.com/haber-google-rankbrain-2019-raporu-57.html) , doğru hosting (http://www.tuncbilekreklam.com/haber-hostIng-nedIr-hostIng-seCerken-nelere-dIkkat-etmelIyIz-72.html), doğru içerik (http://www.tuncbilekreklam.com/haber-hostIng-nedIr-hostIng-seCerken-nelere-dIkkat-etmelIyIz-72.html ) ve sürekli güncelleme disiplininiz var ise işiniz oldukça kolaydır. Mesela benim bu paragrafta yaptığım gibi iç ve dış linkler vermeniz de arama motorunun ground theory bakış açısına göre değerlendirme yapması açısından olumlu sonuç yaratır. Yani arama motoru dış bağlantılar ile içeriğinizin bağlarını daha doğru yorumlayabilir (tabi tüm linkleriniz anlamlı olmalıdır; spam çok tehlikelidir).
Mesela URL’lerinizi anahtar kelimeleriniz ile oluşturunuz. Yazılı içeriğinizin ilk 100 kelimesi içerisinde anahtar kelimeniz mutlaka 1 kez kullanılmalıdır. Aynı şekilde anahtar kelimelerinizi başlıklarınız içerisinde kullanmalısınız. Gelişen içerik bankaları sayesinde artık sadece yazı ya da tek başına fotoğraf değil; Youtube videoları, konu ile ilgili detaylı infografikler de üretmelisiniz. Tabi bunlardan önce en nitelikli ve okuyucu algısına uygun yazı içeriğini üretmiş olmalısınız. Artık neredeyse her makalemizde yazdığımız H1, H2 ve diğer başlık etiketlerini özenle kullanmalısınız. Çok dikkat edilmese de kalın ya da italik yazı tiplerini arama motorları dikkate almaktadır. Neden çünkü arama motoru robotu siz neye önem veriyorsanız ona göre pozisyonunu belirleyecektir.
Diğer bir nokta ise hostinginiz ve site içi veri boyutun optimizasyonunuzun sonucunda ortaya çıkacak olan sayfa açılma sürenizdir. Son dönemlerde Google bu konuya çok büyük önem atfetmektedir çünkü artık mobil devrim yaşamaktayız ve sayfalar olabildiğince optimize edilerek az veri tüketmeli, daha hızlı açılmalı ve alanlarında olabilecek en yüksek kullanıcı deneyimini üretmelidir. Bu noktada sayfa açılış sürenizin tek bir paylaşımsız internet hattı üzerinden açıldığında 5 saniyeyi geçmemesi önerilmektedir (Aslında ne kadar az o kadar daha iyi).
Bir diğer on page seo kriteri de sitenizin sosyal medya araçlarına ve onların paylaşım yapılarına uygun olmasıdır. Arama motorları artık sitenizi bağlı oldukları sosyal medya içeriklerini de hesaba katarak değerlendirmektedirler. Mesela bir siteniz var ve bir Youtube kanalınız var diyelim (mesela bizim ki www.tuncbilekreklam.com.tr ve Youtube kanalımız da : https://www.youtube.com/channel/UC8KutjT6BouAM5RUIT5Pf8w ). Bu iki alanı da birbirlerine tanıtmalı ve beraber içerik ürettiklerini ya da yaydıklarını, Adsense çalışmalarınızda ilişikli olabileceklerini mutlaka Google amcaya belirtmelisiniz. Emin olun sadece bu hareket bile size onlarca makalenin sağlayabileceği kaplan gücünü verecektir.
Her işlem doğru yapılırsa her şart altında siteniz hızlı şekilde indexlenir. Bu sayede ilerleyen aşamalarda yapmayı planlayacağınız adwords çalışmalarının maliyetleri de azalacaktır. Bunun haricinde aslında bütün olayı daha farklı bir bakış açısı ile de genişletebilir ve detaylandırabiliriz.
SONUÇ YERİNE:
Crawler – bot ulaşımı için yapılması gerekenler:
- Meta bot tagleriniz veri çekimine izin veriyor mu?
- Robot.txt veri çekimine izin veriyor mu?
- Site haritanız içerisine URL’nin eklendi mi?
- Şema işaretlemeleriniz var mı? Varsa tam olarak çalışıyor mu?
- Sayfanızdaki doğal bağlantı metinlerini işaret eden iç bağlantılar var mı?
- HTTPS-SSL kurulumunu yaptınız mı?
Kullanıcı deneyimi için ise şunları yapmalısınız:
- Web içerik ulaşım kılavuzu hazırladınız mı? Ve şu anda güncel mi?
- Responsive mobil tasarımınız masaüstü içerik ve link yapısını %100 aynen destekliyor mu?
- CTA sayfasını ( eylem çağrısı düğmesi – call to action) temizledik mi?
- SERP hesaplarını referans alarak multimedya içerik ürettik mi?
- CDN’lerden yararlandık mı? Görselleri sıkıştırıp veri boyutlarını düşürdük mü? Hosting hizmetimizi güvenilir bir yerden aldığımızdan emin miyiz?
- Sosyal paylaşım butonlarımızı en görünür yere yerleştirdik mi?
İçerik ve değer yaratma aşamasında şunları yapmalısınız:
- İçerikleriniz yüzde yüz orijinal ve ilgi çekici mi?
- Optimizasyonunuzu SERP ve PPC’nize göre tasarlayıp hangi niteliklerin gösterileceğine karar verdiniz mi?
- Başlık taglerini ve meta açıklamalarını 5N1K temelinde yanlışlamayı denediniz mi?
- H1, H2 ve H3 taglerimiz çok ama çok önemli ve biz bunu unutmadık değil mi?
- Görsellerimizi sıkıştırıp, başlıklarını yazıp, alt yazıları da dahil olmak üzere düzenledik mi?
- Bu yaptıklarınızı haftanın belirli günlerinde tekrar gözden geçiriyor muyuz?
- Sıkça sorulan sorular sayfası yarattık mı? Bunları Rich snippets olarak değerlendirmeyi düşündük mü?
- Sayfalar için özetler hazırlıyor musunuz? (SERP desteği ve Rich Snippet için).
- TF-IDF (Ters belge sıklığı) Anahtar kelime yoğunluğunuzu denetliyor musunuz?
- LSI’yi (latent semantic indexin - gizli anlamsal insexleme) denetimi yaptınız mı? (yani anlam bütünlüğünüzün her yazıdaki iç tutarlılığı ile sitenizdeki yazıların tamamının toplamdaki anlam tutarlılığı – bu başlığın farklı aşamaları vardır).
- Flesch – Kincaid okunabilirlik testi yaptınız mı? (Önce bunu yapın.. Olay çok değişti)
Umarız burada bahsettiğimiz konulara dikkat edersiniz. Bu noktada bu yazıyı seo yapma konusunda deneyimi olmayan şirket sahiplerini bilgilendirmek için yazdığımızı belirtmek isteriz. Eğer bir şirketten Seo çalışması isteyecekseniz neredeyse olabilecek tüm formülleri verdik. Bundan daha azını kabul etmeyiniz.
Görüşlerinizi ayrıca belirtmek isterseniz bize yazınız ya da lütfen sizler de bilgileriniz bizimle paylaşınız. Bilgi paylaşıldıkça güzelleşiyor.
Daha güzel bir dünyada görüşmek üzere, hoşçakalın.
Hazırlayan:
Dr. Barış Tunçbilek
Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi
Uyarı: Blogumuz içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd. Şti. adına korunmaktadır. İzin almadan ve kaynak belirtilmeden kullanılamaz.