SEO UYUMLU MAKALE NASIL YAZILIR? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Seri İlanlar Burada

  31 Mart 2019     366

SEO UYUMLU MAKALE NASIL YAZILIR? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

 

Seou uyumlu makale yazımı hem on page hem de off page seo çalışmaları için çok önemlidir. Seo uyumlu makale organik seo yapmak isteyen içerik üreticileri için değerini hiç kaybetmemiştir. Seo uyumlu makale yazarken doğal olarak her zaman olduğu gibi arama motorlarının istediği kıstasları göz önünde bulundurmak doğru olacaktır.

 

Öncelikle konunuz ile ilgili temel araştırma – öğrenme aşamasını aştığınızı varsayıyoruz. Çünkü bir makale içeriği yaratmak öncelikle bilgi yoğunluğu ve yazın konusunda doygunluğu içermelidir. Bunu aştıktan sonra hangi anahtar kelimeleri seçeceğinizi araştırmanız Google açısından çok önemlidir. Anahtar kelimelerinizi seçtikten sonra onları kaç kez kullandığınızı mutlaka saymalısınız. Bunun için bizim de favorimiz olan Semrush kullanılabilir. Eskiden anahtar kelimeler oldukça zorlama bir biçimde makalelere giydirilirdi fakat artık oyun değişti. Bu nokta için detaylı şekilde hazırladığımız makalemize göz atabilirsiniz ( http://www.tuncbilekreklam.com/haber-trustrank-nedIr-nasil-hesaplanir-neden-OnemlIdIr-2019-74.html ).

 

Anahtar kelimelerinizi ilk 100 – 300 kelime içerisinde ve H1 ya da H2 içerisinde kullanmış olmanız gerekmektedir. Tabi bu noktada anahtar kelimeleriniz semantik düzeyde anlam içermelidir. Yani Google zorla yerleştirdiğiniz anahtar kelimeleri ya da başka konu içeriklerini artık ayırt edebilmektedir. Yani artık yazdığınız yazı hem ilgi çekmelidir hem de anlam bütünlüğü edebi kıstaslara uymalıdır. Eğer ziyaretçiniz makalenize bakıp hızla terk ediyorsa Google burada kandırıldığını düşünmeye başlayacaktır. Yani aslında Google algoritmaları da insanlaşmaktadır. Yani siz kesinlikle ve kesinlikle algoritma için değil insanlar ve yapay zekânın duygulanımını hesaba katmalısınız. Başlıklarınız 35 kelimeyi geçmemelidir. Arama motoru sonuçları ise ilk 65 kelimeyi gösterir. Dolayısıyla en başta doğru algılanabilmek için sınırlarınızı iyi çiziniz. Başlığınız ve içeriğiniz de anlam olarak uyumlu olmalıdır. Google farklı başlık ve içerik yapısını görürse hemen eksiyi basmaktadır.

 

Hatta yazmaya başlamadan önce yazıyı okuyabilecek insanları ve onların ihtiyaçlarını gözünüzün önünden geçirin. Yazdığını ya da yazacağınız yazının içeriği ne kadar orijinal ya da detaylı bilgi üretecek? . Yaratacağınız fayda referans olarak gösterilebilecek mi? Aslında bakarsanız her yazı bu düzeyde başarı göstermelidir. Eğer siz işinizle ilgili yazı hazırlıyorsanız işinizi en iyi bilen siz olacağınızdan yaratacağınız içerik de standartları aşabilmelidir. Eğer gerekiyorsa konunuzun başkaca uzmanları ile görüş alış verişi de yapın. Ya da onların içeriklerine linkler yaratarak konunuzun özünü genişletin. Uzmanlık kokan hikâyeler sosyal medyada da daha fazla ilgi görecektir. Anahtar kelimeleriniz mutlaka sayfanın URL’si içerisinde gösterilmelidir. Eğer bunun yerine farklı karakterler ya da rakamlar – numaralar ile biten bir URL’niz olur ise arama motorları size gene eksiyi basacaktır.

 

Aslına bakarsanız her makale yazarı seo söz konusu olduğunda temel seo bilgilerine sahip olmalıdır. Bizim bloğumuzda bulunan konuların genelini okuyup değerlendirirseniz bu bilgi bütünü yazdığınız yazılarınıza da yansıyacaktır. Yani aslında Javascript optimizasyonun ya da HTTPS kurulumunu bilmenize tabi ki gerek yok. Ama ne nereye hangi mantıkla bağlanıyor ve bu mantık tabanı arama motorları tarafından nasıl izlenip nasıl değerlendiriliyor bilmeniz gerek.

 

Mesela yazdığınız makalelerin birbiri ardında bağlı konuları ele alıyor olması da önemlidir. Bu şekilde on page seo amacıyla sitenizdeki verileri birbirleri arasında linklendirebilir ve sayfanızda geçirilen süreyi artırarak Google gözünde anlamlı bir seo yaratmış olursunuz. Hem bu şekilde anahtar kelime bütünleriniz de birbirleri ile sıralı ya da iç içe daha rahat geçebilir ki bu çok önemlidir.

 

Diğer bir nokta ise yazınızın uzunluğudur. Yazımıza içerik kalitesinden bahsederek başladık ve içeriğin uzunluğundan da bahsetmemiz gerek. Çünkü Google günümüzün rekabet standartlarında 500 kelimelik yazıları bile orta – alt uzunluk grubu olarak değerlendiriyor. Bize sorarsanız iyi makaleler 800 kelime civarında çıkmaya başlıyor ve bu uzunluk yerine göre 1400 kelimeyi bile bulabiliyor. Çok kısa içerik üretmenin bir diğer dezavantajı da bloğunuzun Twitter hesabınız olmadığı gerçeği. Eğer o kadar kısa içerikler üretecekseniz bir kurumsal site yerine Twitter ya da Tumblr hesabı kullanmanızı öneririz. Eğer gerçekten sektör lideri olmak istiyorsanız da 2000 kelimelik semantik içerikler için çaba sarf etmelisiniz.

 

Yazı yazma sürecinden sonra gelen ene önemli süreç analitik analiz sürecidir. Makale içeriği üretildikten sonra yazdım zaten takibe ne gerek var demek ve içeriğinizi unutmak en büyük hatadır. Bloğunuzu yaşamanız gerekir. Onu unutamazsınız. Google Analytics üzerinden bounce rate (sitede kalma oranı), pages per session ( her ziyaretçinin sitenizde göz attığı saya sayısı) kısımlarına özel önem vererek denetimlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Ardından en başarılı olduğunuz alanlar nereler ise oralar hakkında içerik üretmelisiniz.  

 

Tabi bu noktada bounce rate'i etkileyen başka faktörler de bulunmakta. Mesela sitenizde saldırgan bir pop-up yapısı var mıdır? Sayfa yükleme hızı ne kadar tatmin edici? Konuyla ilgili görseller mi var yoksa anlamsız başkaca görseller konu bütünlüğünü bozuyor mu? . Bunların haricinde Wordpress kullanıyorsanız bu tip düzenlemeleri yapan pluginler (eklentiler) kullanabilirsiniz. Mesela Yoast ve Shareaholic oldukça ünlü eklenti yönetici üreticileridir.

 

Son olarak yazınızın son düzenlemeleri için dikkatli olmalısınız. Open Office, Google Docs, Microsoft Word gibi ana programları ciddi şekilde iyi bilmeli ve kullanmalısınız. Bu programlar olası hataları hızla ayıklamanıza yardım edecek yüzlerce başlığa sahiptir. Formatınızı en başta sabitlemeli ve bu formatı her yazıda devam ettirmelisiniz. Diğer bir nokta ise uzun paragraflardan ve virgülleri, noktalı virgülleri bol uzun cümlelerden kaçınmanızdır. İnsanlar sıkılır ve okumaz. Net! Hatta yazınız bittikten sonra ikinci bir göz bakarsa daha iyi olur. Bazen anlam karmaşası yaratma sürecinde ortaya çıkar ve denetmen ikinci bir göz bu hataları hızla görür.

 

İşiniz bittikten sonra kendi Pr çalışmanızı yaparak bütün sosyal medya linklerinde içeriklerinizi paylaşmalısınız. Buna benzer konuda yazan insanların makale altlarında sohbete girerek devam edebilirsiniz. Ya da forumlarda insanları rahatsız etmeden paylaşımlar gerçekleştirebilirsiniz. İçeriklerinizi Reddit (https://www.reddit.com/ )ve Mix (https://mix.com/) içerisinde yayınlayabilirsiniz. Zaman içerisinde hem güçlü bir yazım tekniğiniz oluşacak hem de kendi Pr çalışmasını yapan birine dönüşmeniz gerçekleşecektir.

 

 

Hazırlayan:

Dr. Barış Tunçbilek

Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi

 

Uyarı:  www.tuncbilekreklam.com içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd. Şti. adına korunmaktadır.

 

Çalışmalarımıza destek olmak için; makalemizin web linkini doğrudan vererek, sosyal ağ hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.