TRUSTRANK NEDİR? NASIL HESAPLANIR? NEDEN ÖNEMLİDİR? (2019)

Seri İlanlar Burada

  30 Mart 2019     362

TRUSTRANK NEDİR? NASIL HESAPLANIR? NEDEN ÖNEMLİDİR? (2019)

 

Yıllar boyu süren üst sırada yer alma savaşında Pagerank yerini Trustrank’e (güven sıralamasına) bıraktı. Aslında bu işin başlangıcı Google değil Yahoo ve Stanford Üniversitesi’nin ortak çalışması. Buradaki hedef çalışmanın başladığı tarihlerde spam üretmenin sektör olarak gelişen internet endüstrisini yok edebilecek düzeyde çok saldırı gerçekleştiriyor olmasıydı. Öyle ki internet bir noktada askeri sistemleri bile tehdit edebilecek düzeyde saldırganlaşmış profesyonel black hat uzmanlarının kurduğu dijital oligarşileri doğurmuştu. Bu oligarşik yapılar spam yoluyla elde ettikleri milyonlarca doları bir anda daha büyük hedeflere yöneltme motivasyonuna girmişken… Trustrank yöntembilimi yetişti ve bu ekiplerin çoğunu deep web’e itti.

 

Bugün sistem güvenilirlik sinyallerini toplayan bir yapı olarak hizmet vermektedir. Burada bakılan ana nokta sinyal olarak değerlendirilen linklerin ve içeriklerin samimiyetini ölçmektir. Abi bugün Trustrank ’in sadece bir Yahoo değil aynı zamanda Google projesi de olduğunu söyleyebiliriz. Trustrank bir anlamda internette güvenliğin Linux algoritmasıdır.  Sistem şu anda yarı otomatik olarak çalışmakta fakat özellikle Google tarafında yakın zamanda tamamen yapay zekâya bırakılarak yürütülecek bir yapıya dönüştürülmektedir. Bu durum organik içerik üreticileri için vaat edilen cennet olarak görülebilir çünkü Trustrank her yıl basit gibi görünen güncellemeler ile belirli spam kategorilerine büyük darbeleri sessizce vurmaktadır.

 

Aslına bakarsanız yapay zekânın 2018 ağustosundan bu yana yaptığı ilk iş spam kategorilerine insan yazılımcıların yaptığı tipte bir savaş açmak olmadı. Aksine onlarla savaş için yeni bir güncelleme altyapısı barındırmasına rağmen asıl yaptığı iş öncelikle organik içerikleri daha kolay bulmak için daha fazla metodolojik sinyal toplama aracı barındırmak oldu.Bana sorarsanız bu çok ama çok mantıklı bir durum.

 

Sebebi ise çok basit. Eğer koskoca internet dünyasında sadece spam üreticilerini yok etmek için tüm algoritmanızı yapılandırırsanız asıl işi yapan organik içerik üreticileri zaman içerisinde kurgulanan algoritmada kendini iyi şekilde ifade edemez. Dolayısıyla yapay zekâ gelişmeleri önce bu konuya el attı ve önceliğini spam ile savaşa değil organik üreticiyi bulmaya, içeriğini yaymaya ve onları hızla yukarı çekmeye yönlendirdi. Bu mantık analog synthesizerlar’da da vardır. Bir sesi bozmak için değil onu çekici hale getirmek için filtreler ve analog VCA’lar kullanırsınız. Bu o sesi sevmediğiniz için değil onun içindeki cevheri ortaya çıkartmak için filtrelerden yardım aldığınız anlamını taşır. Günün sonunda herkes yarattığınız müzik ile dans eder.

 

TRUST RANK HANGİ MANTIKLI ÇALIŞIR?

 

Trustrank mantık olarak başlangıçta tümdengelim kullanmış. Ara dönemlerde tümevarım yöntembilimini de geliştirmeye başlamıştır. Yani hem tepeden tabana hem de tabandan tepeye doğru tarama yapan bir sistemdir. Bunun için öncelikle kök siteler belirlenmiştir (tümden gelim). Bunlar doğal olarak çok net şekilde dolandırıcılıkla işleri olmayacak sitelerden seçilmiştir (.edu , .gov, Google, Yahoo,  Youtube, Facebook.. tanıdık geldi değil mi?). Ardından bu kök siteler kendi aralarında bir linkleme analiz çıktısı alır ve her yapı kendi kök çıkışları üzerinden bu kök çıkışlara bağlanan daha küçük ölçekli (bazen de büyük ama yaygınlıktan ziyade tek bir konuya odaklı siteleri kıstas olarak alır; mesela: www.alibaba.com  ve www.amazon.com ).sitelerin kendi aralarındaki ilişkiye bakar (tümevarım bu noktada çalışmaya başlar).

 

Bu kategorileştirme süreci merkezi ve en büyük kök yapılardan çıkışlara çok yüksek güvenli puanı verir. Mesela Yahoo ile link bağınız varsa 40 puan alabilirsiniz ama hem Yahoo hem de Google ile bağınız varsa bu puan 60 puan olabilir (ki bu inanılmaz bir skordur). Tümevarım noktasına yaklaştıkça aldığınız puanlar da doğal olarak düşmektedir. Trustrank hesaplanırken algoritmayı oluşturan bazı faktörler vardır. Bu faktörler oynaması zor, elde edilmezi bir anda mümkün olmayan onlarca öğe içerir. Mesela bir tanesi domain yaşınızdır. Diğeri ise yıllık içerik üretiminizdir. Organik içerik üretmeniz de yetmez. O organik içeriğin ilke kez işleniyor ve sonra da referans haline geliyor oluşu Trustrank için atom bombası düzeyinde etki yapar ve size puan kazandırır. Mesela bir kuram buldunuz ve bu kuramla ilgili makalenizi internet sitenizde yayınladınız. 1 yıl içerisinde de makalenizden doğan fikir sektörünüzü yönetmeye başladı. Doğal olarak bu sizi kelimenin tam anlamıyla uçurur. ( Backlinkler üzerindeki yazımıza göz atmanızı öneririz: http://www.tuncbilekreklam.com/haber-2019da-ICerIk-UzerInden-backlInk-nasil-alinir--68.html )

 

Trustrank günün sonunda nihai bir puan çıkartmak için tasarlandığından Pagerank üzerinden elde edilen deneyim oranı daha soyut kalmıştır. Trustrank sitenin yaşı, UX altyapısının niteliğine, güncellenme sıklığı ve kalitesine, sitenin kendi içinde ve sektörüyle olan doğrudan alaka düzeyine, Dofollow ve Nofollow katmanlarına, sosyal medya içerik üretim kapasitesi ve bu kapasitenin yarattığı geri dönüşüme de bakmaktadır.

 

KENDİ SİTEMİ NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

 

Eğer ben Trustrank skorumu görmek istiyorum derseniz moztrust ( https://moz.com/learn/seo/domain-authority ) kullanabilirsiniz. Tabi moztrust algoritmesi Google ya da Yahoo’nun kullandığı algoritmanın yüzde yüz aynısı değildir ama onlara en yakın şey olarak düşünülebilir. Mesela moztrust’da güvelinirlik puanınız 1 çıkarsa siteniz %100 spam dolu demektir (geçmiş olsun; başka acınız olmasın..). Mesela ben kendi testlerimde https://www.harvard.edu/ adresini test ettim ve notları 6.09 çıktı ki bu inanılmaz iyi bir rakam diyebiliriz.

 

Yapmamız gereken şeyler nelerdir?

 

  • On Page Trust Optimization

 

*Bunun için otorite sahibi siteler ile link alışverişinizin olması gerekmektedir.

*Sıkıcı olsa da kullanıcı şartları, site politikası gibi bölümlerinizi mutlaka doğru şekilde doldurun. Google bu kısımlara bayılıyor.

*Sitenizi bloklayan ve sürekli takip eden Google Chrome kullanıcı sayılarını ve oranlarını hesaplayın. Eğer sitenizi engelleyen çok insan var ise Google kullanıcı deneyimi yaratamadığınızı düşünür ve Trustrank notunuz dramatik şekilde düşer.

*İnsanlar sitenizde ne kadar süre kalarak zaman geçiriyor ya da ne kadar farklı sayıda sayfa arasında geçiş yapıyor bunu da mutlaka takip edin.

*İçeriklerinizde kaynaklar ve referanslar bölümü oluşturun. Özellikle bu kısımda belirli evrensel formatları kullanmayı unutmayın.

 

  • Marka tavrı geliştirin

 

*markalaşmış alan adınız olsun. Sadece ünlü etiketlerden kurulu uzuuuun alan adları kullanmanın modası algoritmik olarak çoktan demode oldu.

*Nitelikli bir hakkında yazınız olmalı. Bu kısmı laf olsun diye geçmeyin.

*Sosyal medya hesaplarınızı canlı tutun. Bu hesapları siteniz ile ilişkilendirin.

*Google aramalarında site linkli / detay başlıklı gösterimleriniz olmasına dikkat edin.

 

Bu konudaki makalemiz için bu linke klikleyebilirsiniz: http://www.tuncbilekreklam.com/haber-googlein-sItenIzI-yasaklamasina-neden-olan-6-seo-hatasi-71.html

 

  • Alan adı tavrınız tartışmaya açık olmasın:

 

*Alan adınızı en az 2 seneliğine alın.

*whois bilgileriniz private olmasın herkes görebilsin. Gerçek kurumların her bilgisi saydamdır.

*İletişim bilgileriniz içerisine whois bilgilerinizi yerleştirin. Bir alan adı alındıysa ve bu alan adı 10 yıllığına alındıysa Google ve ziyaretçileriniz bunu görecektir.

 

Bu konudaki makalemiz için bu linke klikleyebilirsiniz: http://www.tuncbilekreklam.com/haber-alan-adi-domain-adi-seCerken-nelere-dIkkat-etmelIyIz-2019--73.html

 

Hazırlayan: 

Dr. Barış Tunçbilek

Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi

 

Uyarı:  www.tuncbilekreklam.com içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd. Şti. adına korunmaktadır.

 

Çalışmalarımıza destek olmak için; makalemizin web linkini doğrudan vererek, sosyal ağ hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.