YOUTUBE’UN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE GELECEĞİ (2019)
Tunçbilek Reklam olarak yaptığımız bütün çalışmalarda Youtube’un çok önemli bir yeri var. 2016 yılında kurduğumuz Youtube kanalımızda yaklaşık olarak 1100 video çekmiş bulunmaktayız ve bu rakam her geçe gün büyüyor. Günlük ortalama izleyici sayımız ise 25.000 tekil izleme civarında ( https://www.youtube.com/channel/UC8KutjT6BouAM5RUIT5Pf8w ). 2020 hedeflerimiz içinde ise tam zamanlı yayın yapan bir canlı Youtube kanalı projemiz bulunmakta. Peki, biz neden Youtube’u bu kadar önemli görüyoruz? Çok basit; eğer internet farklı dünyalardan oluşan bir galaksi olsaydı Youtube da o galaksinin en kalabalık nüfusa sahip ve en popüler gezegeni olurdu.
Bu büyüklük ve halkça tutulmasının sebebi ise Youtube’un ne tam anlamıyla sosyal bir platforma olması, ne tam anlamıyla arama motoru olmaması ya da tam anlamıyla video izleme platformu olması (evet doğru okudunuz; bizce değil). Youtube hem bir ekosistemin parçası hem de kendi başına bir ekosistem ve standart belirleyici (bilmeyenler varsa diye link verelim de adet yerini bulsun: www.youtube.com ) . 2019 yılı içerisinde gelen güncellemeler ile Youtube google'ın da amiral gemisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dolayısıyla dijital pazarlama – seo konularına ilgi duyan her sektördaş Youtube hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalı ve ilgisini artırmalıdır.
Öncelikle Youtube’u her ay kayıtlı 1.9 milyar insan açmakta ve video izlemektedir. Bu rakam dünyada internet kullanan her 4 kişiden ikisinin Youtube içeriklerine düzenli olarak ulaştığı anlamına gelmektedir. Cisco’nun araştırmalarına göre ise şu anda %50 civarı olan bu oran 2022 yılında %82’ye ulaşacak yani aslında artık büyük abi Google değil Youtube olacak gibi görünüyor. Yoğunluklu olarak 18-24 yaş arasındaki kitleye ulaşan Youtube, bu yaş grubunda ABD içerisinde % 96 oranında tercih ediliyor (diğer %4’ ne yapıyor merak etmedik değil). Aynı dönemde ABD içerisinde 18-34 yaş arası TV izleme oranının %12 (2018) ve %13 (2017) oranında düştüğünü de belirtmeliyiz.
Hatta ABD’de Youtube o kadar doğal bir hale gelmiş durumdaki 75 yaş ve üstü nüfusun tam yarısı bile Youtube kullanmakta. Burada dikkatimizi çeken şey bu kadar yüksek bir yaş grubunun müziği Spotify Premium ya da Facebook gibi mecralar yerine Youtube üzerinden izliyor oluşu. Bu da doğal çünkü Beach Boys konserine iki tık ile ulaşabilmek çok büyük bir avantaj. Aynı durumu 80 dilde destek sağlayarak diğer yaşlı nüfuslar üzerinde de gösteriyor olmaları ise bir başka başarı hikâyesi diyebiliriz.
Youtube’un %15’lik kitlesi ABD ip ’si taşıyor. ABD’yi takip eden diğer ülkeler ise Hindistan, Japonya, Rusya ve Çin olarak listelenmekte. Bu ülkelerin toplam ortalama izleme süresi ise 8 dakika 41 saniye olarak hesaplanıyor (2018).Hatta Google’a göre en popüler ikinci arama terimi Youtube. Tabi bu sonuç Google kayıtlarına göre belirlenmekte (Kaynak: www.alexa.com ).
Son 3 yılda ise izlemeler %70 oranında mobil araçlar üzerinden gerçekleşmekte. Bizim tahminimiz gelişen internetli TV’lerin önümüzdeki yıllarda dengeyi masaüstü sistemler adına dengeleyeceği yönünde. IOS kullanıcıları ise mobil anlamda en çok Youtube aplikasyonunu ve güncellemelerini ediniyor. Youtube bu alanda Snapchat ve Facebook’u yenmiş durumda. Android platformunda ise Youtube 3. Sırada.
Bu iki platformu topladığımızda ise 18-34 yaş aralığında dünyadaki bütün TV ağlarından daha fazla izleyiciye ulaşıyorlar. Yani tek başına Youtube dünyanın en büyük görüntülü içerik üreticisi. Bu şu demek; isterseniz 200 küsur ülkeden uydu yayını yapın gene de kanalınız Youtube ile karşılaştırılamayacak düzeyde “minik” kalacaktır. Aynı şekilde Snapchat ve İnstagram bile tek başlarını klasik TV yayın ağlarının tahtını bazı ülkelerde yıkmış durumda.
Youtube’un bir diğer avantajı ise müzisyenler için ortaya çıkmış. Dünyada talep edilen müziğin tam yarısının sunumu Youtube vasıtasıyla dinleyicilere sunuluyor ve tüketiliyor. Spotify, Apple Music, Pandora ve benzeri platformlar anlık dinleme ihtiyaçlarının %86’sını karşılamış fakat Youtube tek başına (yani yüzdelik paydası bölünmeden üst üste toplandığında) %47 oranında sunum ve tüketim gerçekleştirilmesine olanak tanımış. Yani siz Müziği Apple üzerinden alabilirsiniz ve dinleyebilirsiniz ama denk geldiğinizde Youtube’da da klibiyle beraber izleyebiliyorsunuz. Youtube Music Premium özellikle Spotıfy’ı hedef alan bir hizmet olarak ortaya çıkmış durumda ve müzisyenler ödeme oranları – izleme oranları arasındaki dengede Spotify mı yoksa Youtube mu karar vermeye çalışıyor. Bakalım ücretli hizmetler Youtube’un gelişimini nasıl etkileyecek. Bunu özellikle 2022 civarı daha iyi yorumlayabiliriz diye düşünmekteyiz.
Çektiğimiz bir diğer video tipi olan ASMR videoları ise Youtube’da her daim yıldız olarak görülmektedir. Yoga, derin düşünme, masaj, slime gibi video başlıkları %70 oranında Youtube üzerinden tüketiliyor. Aynı şey eğitim videoları için de geçerli. Gençlerin %70’i Youtube’u en önemli eğitim aracı olarak görüyor. Youtube da eğitim içerik toptancılarını destekleme kararı almış durumda ve bu konuda 2019 yılı için 20 milyon dolarlık bir bütçe ayırmış durumdalar. Yani eğitim içeriği üretmek için doğru yıldasınız; affetmeyin.
“Youtuber” kelimesi ise günümüzde sürekli duyduğumuz bir terim haline geldi. Youtube içerik üreticileri 2018 yılında 2017’ye nazaran %42 daha fazla gelir elde etmiş durumda. İlk 10 sıradaki Youtuber’ın 2018 yılında elde ettiği gelir ise tamı tamına 180.5 milyon dolar. Yani eğilim; mikro ve makro eğilim belirleyicilerin gücünü artırması yönünde. Youtube bu sayede reklam gelirlerini çok rahat bir şekilde artırabiliyor. Özellikle bilgisayar oyunu konusunda içerik üreten Youtuberlar ilk 10 içerisinde ilk 5 sırayı elde ederek yeni neslin talep ve tepkileri üzerine bize oldukça büyük bir ipucu vermekte.
Buna ek olarak ürün incelemeleri de çok ama çok popüler. 2018 yılında insanlar toplamda 50.000 yıla eşit gelecek süre kadar ürün inceleme videosu izlemiş durumda. Yani insanlar Youtube üzerinde ürün incelemesi izlemeden karar vermemeyi tercih etmekte. Ayrıca satın aldıkları ürünlerin kullanım kılavuzlarına bakmak yerine bir Youtube videosu izlemek de daha popüler hale gelmiş durumda. Yani kurumsal firmalar el kitapçığı hazırlamak yerine Youtube videosu hazırlarlarsa daha yüksek müşteri memnuniyeti elde edebilecek gibi görünüyor.
Youtube’un en güçlü firması ise Lego. Lego dünyadaki en yakın rakibinden tam iki kat daha fazla izleme alabilen firma konumunda. Lego Youtube kanalının şu anda 7 milyon küsur takipçisi bulunmakta ve bu durum her geçen gün lehlerine artıyor. Lego’nun bir avantajı ise çoklu dil desteği sunma konusundaki yüksek becerileri. Gerçekten profesyonel bir kanal. Lego, bu sayede reklamlarında %83 daha fazla verim elde edebilme başarısı göstermiş durumda ki bu muhtemelen dünya rekoru olabilir. Bugün herhangi bir TV kanalında elde edilmiş en yüksek ROI oranının %45 olduğu düşünülürse gerçekten inanılmaz bir başarı yakalamış durumdalar.
Youtube reklamlarının %95’i ses içermekte. Bu oran Facebook içerisinde sadece %15. Yani bir reklam hem görülebilir hem de duyulabilir olduğunda etkisi katlanarak artmakta. Öte yandan reklam gösterim modelleri ise oldukça esnek. Youtube reklamları TV reklamlarında yaşanan anlık kanal değiştirme alışkanlığını da yok ediyor. Bu yüzden Youtube reklam gelirleri her sene ortalama %17 artıyor. Bu noktada artan paydan en çok dilim alan içerikler ise kaliteden vazgeçmeyen içerik üreticilerinin çalışmaları oluyor.
Youtube önümüzdeki yıllarda kaliteye çok daha fazla önem verecek.
Haydi çekime :)
Hazırlayan:
Dr. Barış Tunçbilek
Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi
Uyarı: Blogumuz içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd Şti. adına korunmaktadır. İzin almadan ve kaynak belirtilmeden kullanılamaz.