GOOGLE SEARCH CONSOLE ( WEBMASTER TOOL) 2019 ANALİZİ

Seri İlanlar Burada

  01 Nisan 2019     366

GOOGLE SEARCH CONSOLE ( WEBMASTER TOOL) 2019 ANALİZİ

 

GOOGLE SEARCH CONSOLE NEDİR?

 

GSC yani Google Search Console ( Google Arama konsolu) web sitesi olan her kurumun ücretsiz şekilde sitelerinin teknik analizini görüntüleyebileceği ve sitelerinin organik varoluşunu optimize edebileceği bir platformdur. GSC’nin eski adı ise webmaster Tools idi fakat Google sık sık yaptığı gibi kullandığı ismi değiştirmekte bir sakınca görmedi.  Bu platform sayesinde hangi sitelerden backlink alıp verdiğinizi, mobil sitenizin performansını, arama sonuçlarınızı, en çok trafik ya da yorum alan sayfalarınızı görebilirsiniz.

 

Bugüne kadar ki tecrübelerimize göre, ben şahsen bilgisayar ekranında aynı anda 10 tane GSC tab’i açan insanlara da rastladım. Tabi bu garip değil çünkü GSC hem mikro hem de makro anlamda kullanılabilecek onlarca farklı performans aracına sahip. Ve eğer siz de bir internet sitesinin bütün detaylarına anlık ulaşmak isterseniz bu tip bir durum gayet normaldir. Mesela çok klik alan bir blog yazınız ve o yazı bir anda izlenme oranlarında büyük bir düşüş yaşadı. Bunu anında o makaleye özel bir sayfayı açık tutarak gözlem altında tutmak isteyeceksiniz.

 

GSC; Google için iş sahipleri, seo uzmanları, site yöneticileri, web geliştiricileri, uygulama geliştiricileri gibi başlıklarda iş gören herkes için ana merkez olsun istiyor. Tabi ilk defa bu hizmeti kullanan kullanıcılar sıklıkla teknik terimlerin, gizli filtrelerin ve bazen anlaşılmaz grafiklerin altında ezilmektedir. GSC kullanıcıları genellikle hızlı bir öğrenme eğrisi üzerinden siteyi öğrenseler de gelin bir de biz ne var ne yok genel olarak bir göz atalım.

 

GOOGLE SARCH CONSOLE SİTE PERFORMANSINIZI GÖZLEMLEMENİZİ SAĞLAR

 

GSC olmadan Google arama motoru örümceklerinin sitenize ne düzeyde ulaşım gerçekleştirebildiğini anlamamız zorlaşır. Yeni sayfalar geliştirdiğinizde ya da varolan sayfalarınızı kaldırdığınızda yaptığınız işlemi bildirmeniz gereken yer GSC’dir. GSC olmadan sayfa değişikliklerinizi Google’a iletemezsiniz. Görsel içeriğinizin performansı ile ilgili verilerin denetleme adresi de GSC’dir.

 

GSC bir anlamda arabanızı yolda sürerken onun iç denetimini ve bakımınızı yapmanızı sağlayan ultra yetenekli ve hayali bir tamirci kahramana benzetilebilir. Kalp cerrahları da kalp ameliyatlarını o çalışırken gerçekleştirmektedir. Ve eğer siteniz çalışırken onun içerisinde malware ya da spam problemi var ise onları keşfetmenizi ve harici araçları kullanarak onları engellemenize izin verir. Yani bir anlamda GSC sayesinde hem siz hem de Google sitenizi kendisi de izler; sizin de gerçek zamanlı sitenizin performansını görmenize / anlamanıza izin verir.

 

GSC’yi doğru anlayan sistem yöneticileri, bir sitenin Google aramalarında nelere istinaden gösterildğini çok büyük oranda anlayabilir. Hatta ne çok web trafiğinin adresini de size doğrudan gösterebilir. Bu tip bir veriyi doğru analiz ederek yeni onpage ve offpage seo yapılarını tasarlayabilir ve uygulamaya alabilirsiniz. Hatta sitenize hangi başkaca sitelerin backlink verdiğini görerek analizinize katabilirsiniz. Hatta başka sitelerin hangi nitelikleri dolayısıyla sizin sitenize backlink verebileceği bile öngörülebilir. Mesela sitenizin mobil performansı düşük ise muhtemelen başkaca siteler size backlink vermek istemeyeceklerdir çünkü seo puanınız düşecektir. Farklı tablet ve telefon verilerine bile ulaşarak sitenizin ne derece tercih edilebileceğini de öğrenebilirsiniz.

 

GSC’ye giriş yapabilmek için sitenize HTML belgesi, HTML tag’i, alan adı sağlayıcınızın detayları, Google analytics hesap yönetimi ya da Google tag manager kullanılabilir. Bir kez giriş yaptıktan sonra sitenizin aram görünürlüğünü test etmek adına yapılandırılmış veri, zengin kart içerik tasarımı, veri işaretleyici, HTML güncellemeleri, site bağlantı listesi ve hızladırılmış mobil sayfalar (AMP) özelliklerine erişim sağlayabilirsiniz (evet Cennetten bir köşe).

 

Peki ya sitenizin arama trafiği analizleri? Tabi ki o da var. Arama istatistikleri, sitenize ulaşan bağlantılar, sitenizin bağlantıları, manuel yapabileceğiniz işlemler, uluslararası hedefleme seçenekleri ve mobil kullanılabilme kapasitenizi arama trafiği analizleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.  Google dizininizin uyumluluk testi de bir başka hizmet başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu başlık altında içerik anahtar kelime analizi, dizin durumunuzun genel yapısı, engellenen kaynaklarınız, URL kaldırma anahtarı gibi araçlar yer almaktadır.

 

Son olarak genel taramalarınızı yapabileceğiniz “tarama” başlığı bulunmaktadır. Bu bölümde tarama hataları, tarama istatistikleri, Google gibi getir seçeneği, TXT test aracı, Site haritaları değerlendirme birimi ve URL parametre değerlendirme aracı bulunmaktadır.

 

Kendimizden bir örnek vermemiz gerekir ise şu anda testlerini yaptığımız çevrimiçi gazetemizin (www.tuncbilekreklam.com.tr) AMP testlerini biz de GSC kullanarak yapmaktayız. AMP’nin açılımı olan accelerated mobile pages yapısı ( Hızlandırılmış mobil sayfalar) çevrimiçi gazeteler için olmazsa olmaz bir framework önceliğidir.  Mesela biz bu bölüm sayesinde yasak ya da geçersiz olabilecek HTML etiketlerini temizliyor, AMP eşdeğeri olarak tanımlanan HTML etiketlerini kullanmıyor, geçersiz olduğu belli olan AMP etiketlerinden uzak duruyoruz. Bununla da kalmayarak yapısal verilerimizdeki hataları ayıklama, eksik veri öğelerini bulma, istenmeyen (harici) Javascriptleri ayıklama, geçersiz düzen önerilerimizi kaldırma ve AMP işaretlemelerindeki eksiklik ya da yanlışlıklarımızı kolayca bulduk.

 

En basitinden bu ayarları doğru yapmamamız bizim hem sıralamamızı hem de hosting kaynak kullanımımızı doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyecektir. Tabi diğer başlıkları için de benzer taramaları yapmak gerekir. Özellikle veri yoğunluğu ve çeşidi çok olan siteler için mutlaka tam ölçekli GSC testi ve kontrolünü yapmak gerekmekte.

 

Hoşçakalın.

 

Hazırlayan:

Dr. Barış Tunçbilek

Tunçbilek Reklam Dijital Strateji Yöneticisi

Uyarı: Blogumuz içerisinde yayınlanan özgün içerik; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve FSEK ‘nun 71. maddesi tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden Tunçbilek Reklam Ltd. Şti. adına korunmaktadır. İzin almadan ve kaynak belirtilmeden kullanılamaz.

 

Çalışmalarımıza destek olmak için; makalemizin web linkini doğrudan vererek, sosyal ağ hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.